Mijn plan

Dit plan bestaat uit een lessenreeks gebaseerd op de drie basisbehoeften (autonomie, relatie en competentie) volgens de zelfdeterminatietheorie van Stevens (2010). Als we hierop inzetten, dan zal het welbevinden vergroten en kunnen leerlingen volgens mij ook beter leren.

Ik houd in de aanpak van de interventies rekening met de verkregen informatie uit de bronnenstudie, de verschillende EF, de vragenlijst i.v.m. lerarengedragingen die ik afnam bij de leerlingen en de input van de focusgroep. Ik doel met deze lessenreeks dus op het vergroten van motivatie bij de leerlingen door in te zetten op een sterke pedagogische basis. Want naar mijn mening is een goed pedagogisch klimaat de basis om tot leren te komen. Met deze interventies wil ik de leeromgeving en mezelf aanpassen om geïntegreerd de leerlingen hun EF te versterken.

Les 1

Les 2

Les 3

Verantwoording plan

Om van de bronnenstudie naar mijn plan te komen, heb ik de inzichten uit de literatuur vertaald naar concrete interventies. Door interventies aan EF te koppelen, kan ik leerlingen ondersteunen in HOE ze hun eigen doelgericht gedrag kunnen aanpassen. De literatuur benadrukt verschillende methoden om motivatie te bevorderen, zoals het stellen van doelen, geduld tonen, interactie stimuleren, prestatiedruk vermijden en een relatie opbouwen met leerlingen.  

Check-in
De check-in bevordert sociaal-emotionele ontwikkeling en vertrouwen tussen leerling en leerkracht, maar is moeilijk meetbaar door de subjectieve gevoelens van leerlingen. Deze aanpak draagt bij aan het opbouwen van een goede relatie, omdat ik met leerlingen in gesprek ga over hun gevoelens.

Brein-boek-buur-baas
Deze interventie stimuleert zelfstandigheid en eigenaarschap, maar niet alle leerlingen kunnen goed reflecteren zonder begeleiding, wat het moeilijk maakt om de effectiviteit te meten. Deze werkvorm stimuleert zelfstandig denken voordat ze hulp inschakelen.

Exit ticket
Exit tickets bieden snel inzicht in leerwinst en zijn makkelijk herhaalbaar, maar de reflectie kan oppervlakkig zijn als leerlingen niet serieus deelnemen. Ze sluiten aan bij het principe van prestatiedruk vermijden, omdat leerlingen in alle rust kunnen aangeven wat ze nog niet begrijpen.

Post-it: vragen parkeren
Deze methode helpt bij concentratie en is eenvoudig te implementeren. Sommige vragen kunnen onopgelost blijven, wat frustratie kan veroorzaken. Deze werkwijze weerspiegelt het tonen van geduld, doordat leerlingen de ruimte krijgen om op een later moment verder te denken.

Wisbordjes
Wisbordjes stimuleren actieve deelname en geven directe feedback, maar sommige leerlingen kunnen stress ervaren bij het beantwoorden voor de klas. Een veilige leeromgeving is belangrijk. Wisbordjes bevorderen interactie.

Ondersteuning door assistent
Extra begeleiding kan de ondersteuning verbeteren, maar de effectiviteit is afhankelijk van de vaardigheden van de assistent. Deze interventie komt overeen met het stimuleren van interactie, aangezien leerlingen elkaar kunnen helpen en begeleiden.

Spel Openhartig (2021)
Het spel creëert een veilige sfeer voor emotionele regulatie, maar sommige leerlingen kunnen zich ongemakkelijk voelen bij open gesprekken en het is moeilijk te meten of doelen worden bereikt. Dit spel bevordert de relatievorming, onderlinge vriendschappen en openheid.

Muren prikkelarm maken
Een prikkelarme omgeving helpt leerlingen met concentratieproblemen, maar niet elke leerling heeft er evenveel baat bij. Deze aanpassing helpt om druk te verminderen, doordat een rustige omgeving de focus vergroot.

Denkstappenplan
Het helpt leerlingen bij het structureren van hun denken, maar kan tijdrovend zijn en vereist discipline. Deze strategie ondersteunt doelgericht leren, doordat leerlingen zicht krijgen op hun voortgang.

Actief onderwijs
Actief onderwijs bevordert betrokkenheid, maar niet alle leerlingen vinden fysieke activiteit prettig of kunnen goed meedoen. Doordat leerlingen actief participeren kunnen ze leren door te doen.

Portfolio's Master Educational Needs - Emelie Hens - studentnummer 5601290
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin