Mijn verhaal

Wie ben ik?

Mijn naam is Emelie Hens en ik ben 31 jaar. Momenteel werk ik als leerkracht in de eerste graad van het secundair onderwijs aan het Instituut Heilig Hart te Kalmthout. Binnen mijn functie geef ik de vakken Nederlands en Artistieke Vorming. Daarnaast ben ik ook actief als lid van het zorgteam, waar ik betrokken ben bij de leerlingbegeleiding.

Mijn school

Instituut Heilig Hart in Kalmthout is een katholieke secundaire school in België die zich richt op doorstroomrichtingen in de bovenbouw. De school staat vooral bekend om haar sterke aanbod in de studierichting Humane Wetenschappen. Daarnaast biedt ze ook Natuurwetenschappen en Moderne Talen aan. Met ongeveer 350 leerlingen, waarvan 70% meisjes, is het een relatief kleine en hechte school. Kenmerkend voor de school is de gemoedelijke en warme sfeer die zij probeert uit te ademen. Dit komt ook tot uitdrukking in het schoolmotto: "Instituut Heilig Hart klopt voor jou." 

Mijn profiel

Na mijn lerarenopleiding aan de Karel de Grote Hogeschool, waar ik mij specialiseerde in de vakken Engels en Project Kunstvakken binnen het middelbaar onderwijs, heb ik een flexibel traject gevolgd om ook het vak Nederlands te mogen geven. Gedurende mijn loopbaan heb ik verschillende cursussen gevolgd, waaronder Sociaal Emotionele Begeleiding binnen het secundair onderwijs en Nieuwe Autoriteit en Geweldloos Verzet. Deze cursussen hebben mij geholpen om steeds bewuster te worden van mijn eigen houding t.o.v. leerlingen.

Volgens een collega van het CLB beschik ik over een sterke basishouding van empathie en vertrouwen, wat mijn zelfvertrouwen heeft versterkt om mijn vaardigheden en kennis op het gebied van gedragsbegeleiding verder te ontwikkelen. Leerlingen hebben vorig schooljaar d.m.v. een woordwolk uit Figuur 1 aangegeven dat ik streng, maar behulpzaam en zorgzaam ben.

Figuur 1. Woordwolk i.v.m. lerareneigenschappen mevr. Hens uit bevraging leerlingen.

Om een goed beeld te geven van wie ik ben als persoon, wil ik enkele van mijn eigenschappen toelichten. Volgens Bannink (2012) is de online vragenlijst op www.viacharacter.org een geschikte methode om persoonlijke kwaliteiten te ontdekken. Deze methode is wetenschappelijk onderbouwd en wordt toegepast in o.a. therapie en onderwijs​. Daarentegen richt deze methode zich vooral op sterke kanten, waardoor er weinig aandacht is voor zwakke punten. Daarnaast is er ook kans op mogelijke bias door zelfrapportage​. Na het invullen van deze test kwamen mijn belangrijkste sterktes naar voren: doorzettingsvermogen, liefde, zelfregulatie, bescheidenheid en humor.

Bovendien probeer ik als leerkracht altijd een positieve houding aan te nemen en een constructieve invloed uit te oefenen op zowel leerlingen als collega's. Zo benadruk ik bijvoorbeeld tijdens klassenraden liever de sterke punten van een leerling in plaats van de tekortkomingen. Daarnaast vermijd ik overmatig klagen in de lerarenkamer. Enthousiasme en het welbevinden van mijn studenten staan bij mij altijd voorop, omdat ik ervan overtuigd ben dat een goede emotionele basis essentieel is voor effectief leren.

Ik ben ervan overtuigd dat een goede emotionele basis essentieel is voor effectief leren.

Volgens de kegel van afstemming (Van de Velde, 2005) is het belangrijk om ongewenst gedrag preventief aan te pakken. Dit begint voor mij bij een goed georganiseerd klasmanagement. Duidelijke grenzen stellen en het uitleggen van het waarom achter die grenzen vormen een belangrijk onderdeel van mijn aanpak. Daarbij zet ik bewust in op het opbouwen van vertrouwen en een positieve relatie met de leerlingen door bijvoorbeeld mijn excuses aan te bieden als ik fouten maak of oprechte complimenten te geven. Daarnaast zoek ik vaak het gesprek op met mijn collega's om verschillende perspectieven te horen over het gedrag van een leerling. Ik probeer negatief gedrag zo min mogelijk aandacht te geven, terwijl ik goed gedrag juist sterk benadruk. Voor mij is het noodzakelijk dat kinderen ervaren dat ik hen aanspreek op hun gedrag en niet op wie ze zijn.

Conclusie

Deze kwaliteiten hebben ertoe geleid dat mijn ambities liggen binnen de leerlingbegeleiding. Mijn interesse ligt in het begrijpen van de onderliggende redenen achter het gedrag van leerlingen. Om deze reden heb ik gekozen voor de afstudeerrichting Gedrag. 

Bibliografie

Bannink, F. P. (2017). Positieve psychologie: De toepassingen. Boom.

Van de Velde, D. (2005). De Kegel van Afstemming: Een model voor de afstemming in onderwijs en begeleiding. Acco. 

Portfolio's Master Educational Needs - Emelie Hens - studentnummer 5601290
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin