Feedback leerlingen

Verantwoording vragenlijst

Bij deze stap gebruik ik opnieuw de Vragenlijst lerarenhandelingen. De verantwoording voor deze onderzoeksmethode en de bronnen kan je op deze pagina lezen. Ik voegde vier vragen toe waarbij de leerlingen de interventies mogen beoordelen op basis van het zelfdeterminatiemodel. Op deze manier kan ik mijn eigen handelen vergelijken met motiverende leerkrachtenhandelingen volgens leerlingen. Ook kan ik de effectiviteit van de interventies evalueren. 

Data-analyse

De resultaten van de bevraging vind je hier

Beoordeling van de interventies door leerlingen

Uit de resultaten van de bevraging lees ik dat de interventies wisbordjes en het spel Openhartig goed scoren (≥ 50% van de lln) op alle basisbehoeften, dus het meest motiverend zijn. Ook de check-in en het loopdictee worden als positief ervaren door meer dan de helft van de leerlingen op minstens twee basisbehoeften. Dat komt ook overeen met de rangorde die leerlingen maken van meest motiverende interventies. 

Beoordeling van mijn lerarenstijl door leerlingen

Als ik de drie basisbehoeften vergelijk met de verwachtingen die leerlingen hebben van een motiverende leerkracht in Tabel 4, dan kan ik concluderen:

Leerlingen waarderen het wanneer ze vrijheid krijgen om fouten te maken, zelf dingen uit te proberen, en zelfstandig te werken. Ik scoor goed op het gebied van autonomie:

  • Positief: Veel leerlingen geven aan dat ze ruimte krijgen om fouten te maken, dat ze de kans krijgen om deze fouten goed te maken, en dat ze zelfstandig en samen kunnen werken.

  • Groeikansen: Ik zou meer kunnen werken aan het geven van inspraak in de klasafspraken.

Leerlingen vinden het belangrijk dat de leerstof duidelijk wordt uitgelegd, dat ze geholpen worden als ze iets niet snappen en dat de leerkracht weet wat ze doet. Ik scoor goed op competentie:

  • Positief: Ik leg de leerstof duidelijk uit, ik help leerlingen als ze iets niet begrijpen, en ik zorg voor stilte wanneer dat nodig is, zodat ze zich beter kunnen concentreren. De lessen worden als leuk en interessant ervaren.

  • Groeikansen: Er is ruimte om meer prenten te gebruiken en ervoor te zorgen dat ik duidelijker uitleg geef over wat we gaan doen en waarom we dit leren. Ik kan nog iets meer opbouwende feedback geven na een toets of taak.

Een motiverende leerkracht toont interesse in de leerlingen, is aardig, begrijpt hen, heeft geduld, en blijft rustig bij negatief gedrag. Dit draagt bij aan verbondenheid met de leerlingen:

  • Positief: Leerlingen ervaren mij als aardig, positief ingesteld, en begrijpend. Ik geef ook gemeende complimenten.

  • Groeikansen: Hoewel ik geduldig ben en het goede voorbeeld geef, zijn er iets minder positieve reacties over het negeren van negatief gedrag en over het delen van persoonlijke verhalen.

Bij de opmerkingen kan ik lezen dat ze het waarderen dat er spelletjes worden gebruikt om de lessen leuker en leerzamer te maken. Ze vinden het fijn dat er echt geluisterd wordt als er iets speelt. Ze vinden de uitleg duidelijk en vinden het prettig dat er visuele materialen worden gebruikt, zoals schema's, PowerPoints en filmpjes, maar ik gebruik wel te veel bundels volgens hen. Over het algemeen vinden ze de opdrachten actief en leerrijk. Ze vinden de afwisseling tussen actieve en rustige momenten fijn.

Bijlage

Tabel 4

Vergelijking verwachtingen die leerlingen hebben van een motiverende leerkracht en hoe leerlingen mij beoordelen gerangschikt per basisbehoefte

Opmerking. Zelfgemaakte tabel met de resultaten van de leerlingenbevraging over motiverende lerarenhandelingen en mijn lerarenhandelingen.

Portfolio's Master Educational Needs - Emelie Hens - studentnummer 5601290
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin